Den Komplette Guide Til Proteinpulver

Der er mange som søger en sund og nærende vej til et højere proteinindtag. Derfor er proteinpulver efterhånden både brugt af folk som styrketræner, men i høj grad også en del af madlavningen for folk som generelt søger øget sundhed og en flottere krop.

Hvad gør proteinpulver?

Din krop bruger protein til en masse ting. Protein bliver brugt til knogler, muskler, hår, negle og meget andet. Din krop ser det derfor ikke altid som første prioritet, at bygge dig store muskler. Det vil sige, at får din krop ikke protein nok, bliver det ikke brugt på muskelopbygning.

Proteinpulver hjælper dig derfor med, at komme op på et optimalt niveau hvor din krop har protein nok til det hele.

Dét proteindtag som “mætter” vores behov for protein i forhold til at bygge muskler er grundigt undersøgt, og fundet at være 1.5-1.8 g/kg/dag for personer der styrketræner eller folk der er i energiunderskud og vil have den bedste bevarelse af muskelmassen, selvom de er i energiunderskud.

Hvis man både styrketræner og er i energiunderskud kan det godt være at man kan udnytte lidt mere end de anførte 1.8 g/kg/dag, men det er langt fra sikkert.

Er det nødvendigt med et tilskud?

Nej, generelt set ikke. Protein er nødvendigt, men om man får det fra proteinpulver eller f.eks. mælk er knap så vigtigt. Dog er proteinpulver jo et højt forarbejdet produkt, hvor rigtigt mange af de mikronæringsstoffer der er i mad, er sorteret fra. Derfor bør man altid sigte efter i første omgang at få dækket sine behov via mad og så evt. supplere med tilskud, hvis man har svært ved at få nok via maden.

Hvad skal jeg kigge efter i produkter?

Det er meget vigtigt når du køber en proteinpulver, at den pulver du vælger har et højt indhold af BCAA og essentielle aminosyrer. Kroppen muskler er opbygget af 33% BCAA (aminosyrerne Isoleucin, leucin og valin). Derfor er det vigtigt, at få et så højt indhold så muligt af dette. Dertil er et højt indhold af essentielle aminosyrer fordelagtigt da det er aminosyrer du ikke selv kan producere ved protien syntese. Hvis du synes, at alt dette er lidt besværligt så kan du jo læse vores proteinpulver test. I vores test kan du finde de bedste produkter på markedet og vi har allerede undersøgt hele markedet for dig.

Hvad er proteinpulver?

Har proteinpulver bivirkninger?

Generelt set, nej. Der findes folk, der dårligt tåler bestemte proteinkilder i maven og der er også lavet flere videnskabelige undersøgelser der dokumenterer at nogle menneskers hud slår ud når de bruger proteinpulver lavet af mælkeprotein. Men overordnet set har proteinpulver ingen bivirkninger. Særligt valleprotein bruges også som tilsætningsmiddel i rigtigt mange fødevarer og hvis det udløse bivirkninger i en væsentlig del af befolkningen, ville det slet ikke være tilladt.

Hvornår skal jeg tage proteinpulver?

Det her “window of opportunity” som har været meget omdiskuteret i forbindelse med proteinindtag lige efter træning har faktisk vist sig nok at være mindre vigtigt end man kunne få indtrykket af hvis man læste artikler om proteinindtag der er mere end et par gamle. Det er sådan at hvis man iøvrigt har et tilstrækkeligt proteinindtag og har fået et godt måltid med 40-60 g protein (afhængig af kropsstørrelse og antal måltider) et par timer før træning og får et igen en time eller to efter træning, så er det ikke meget ekstra man får ud af at tilføre mere protein i form af proteintilskud, selvom man dog nok får lidt ud af det. Men hvis man ikke kan spise et måltid før og/eller efter eller man måske er på diæt og har svært ved at få nok protein uden at få for meget kulhydrat og fedt med, så kan tilskuddet særligt efter træning hjælpe en del. Dér er det vist grundigt at 30, måske 40 g protein stimulere proteinsyntesen i musklerne optimalt.

Hvad er forskellen på kasein og whey protein?

Både valleprotein og kasein protein er produceret fra komælk. Komælk udgøres af 75% kasein , hvor resten per definition er valle, som altså er en blanding af proteiner. Kasein fældes typisk ud først i forarbejdningen af mælk, enten i forbindelse med oste produktion eller fordi man bare skal skille vallen fra kaseinen.

Kassein er karakteriseret ved at det har en meget lav opløselighed og meget let fælder ud, herunder nede i maven. Det betyder at det optages meget langsomt. Det bliver i praksis til nogle ostelignende klumper, som minder lidt om hvad der sker når man cola i mælk. Disse klumper er årsagen til at kasein optages meget langsomt. Valleprotein er til gengæld utroligt hurtigt optageligt. Det er både meget opløseligt og meget let for mavens enzymer at klippe op så man lettere kan optage det. Derfor er valleprotein generelt en af de proteinkilder der hurtigst fører til stigning i aminosyreniveauerne i blodet, men kasein til gengæld er en af de langsomste. Både kasein og valle har dog en god kombination af essentielle aminosyrer og med rimeligt højt indhold af leucin.

[Total: 0   Gennemsnit: 0/5]

This is a sidebar widget.

This is a sidebar widget.

Andre spændende artikler

Glutamin

Hvilken effekt har glutamin som kosttilskud?

Artiklen indeholder: Glutamin i mad, Glutamins funktion i kroppen, Betyder glutamin noget for musklerne?, Hvad betyder glutamin for tarmen?, glutamin og immunsystemet, hvad skal man…
Fiskeolie sundhed

Update: Måske kan fiskeolie redde liv alligevel

Artiklen indeholder: Det nye i fiskeoliesagen Hvad er Vascepa?, Hvad viser forskningen?, Betyder det at fiskeolie virker alligevel?, Referencer  Sagaen om fiskeolie fortsætter. Et nyt stort studie…
Koffein til træning

Hvor meget koffein er der i dit pre-workout?

Artiklen indeholder: Undersøgelsens resultater, Konklusion: Koffein i pre-workout, Referencer og kilder  Det er ubestrideligt at koffein har en præstationsfremmende effekt, men der er ikke nogen…

Har du et spørgsmål eller en kommentar?