Protein i mad: +127 facts om protein og mad (infografik)

Protein trækkes ofte gennem mediemøllen og der er mange meninger om hvad protein egentlig er, kan og gør.

Hvor meget har vi brug for? Under hvilke omstændigheder har vi brug for mere eller mindre? Hvad betyder proteinkvalitet egentlig?

Vi vil hos Candidlab gerne oplyse om hvordan kost og kosttilskud virker. Vi har lavet denne infografik, som i et dejlig overskueligt, men samtidig kompakt format fortæller de vigtigste dele af historien om protein.

Hvis du gerne vil bruge denne infografik på din hjemmeside, kan du blot copy/paste denne kode:

<img src=”https://candidlab.com/wp-content/uploads/2018/05/Protein-in-food-1.8.png” alt=”guide til protein i mad” width=”1600″ height=”24530″ />&nbsp; Denne infografik om protein i mad blev originalt udgivet på <a href=”https://candidlab.com/da/protein-i-mad/”>Candidlab</a>.

Her kommer den.

 

Der er efterfølgende kommet nogle spørgsmål om, og feedback til, infografikken, som vi har forsøgt at implementere når vi følte feedbacken var meningsfuld. Herunder ønskes det kort at forklare nogle af vores tanker omkring infografikken i relation til de kommentarer vi har fået.

Hvorfor er i så meget imod plantebaseret kost?

Det er vi ikke. Plantebaseret kost kan være utrolig godt, men vi har valgt at fokusere eksklusivt på protein i den her infografik, som jo tilmed hedder “protein i mad”, og derfor får grøntsager ikke den cadeau som de ville få i en mere holistisk kontekst.

Grøntsager og frugt er de vigtigste komponenter i en sund kost, men grøntsager og frugt er langt fra altid den bedste kilde til høj kvalitets protein. Animalske fødevarer er, når det kommer til lige præcis protein, generelt set bedre – selvom der er en række fornuftige plantekilder til protein.

Hvorfor fremlægger i det som om man ikke kan få protein nok som vegetar eller veganer?

Den måde vi fraserer det på er “Kan man få protein nok på en plantebaseret kost? Bestemt! Men det kræver en smule større indsats.” og det burde der ikke være synderlig behov for at diskutere. Det er ikke et spørgsmål om fokus eller andet. Man kan sagtens få protein nok på en plantebaseret kost, men det kræver, alt andet lige, lidt flere overvejelser og lidt mere indsats.

Hvor har i valgt kylling, æg, mælk, kikærter og æbler?

Når vi i vores tabeller viser hvor meget du skal spise af henholdvis, kylling, æg, mælk, kikærter og æbler, så var det ud far en idé der hed.

  • En kød kilde. Det blev kylling.
  • En animalsk ikke-kød kilde, som nogle vegetarer kunne spise. Det blev æg.
  • En flydende kilde. Det blev mælk.
  • En plantebaseret kilde. Det blev kikærter.
  • Et stykke frugt. Det blev æble.

Man kunne argumentere for mange andre løsninger – det underkender vi ikke. Dertil underkender vi ikke, at det er en relativ arbitrær beslutning, men kylling, æg, mælk, kikærter og æbler er alle relativt almindelige fødevarer i Danmark og bruges hyppigt.

Æbler blev ikke taget med fordi de er proteinrige, faktisk tværtimod. Frugt er, alt andet lige, en meget sund fødevare, men det er ikke en god kilde til protein. Det illustrerer æblerne på en forhåbentlig lidt humoristisk måde.

[Total: 0   Gennemsnit: 0/5]

This is a sidebar widget.

This is a sidebar widget.

Andre spændende artikler

Glutamin

Hvilken effekt har glutamin som kosttilskud?

Artiklen indeholder: Glutamin i mad, Glutamins funktion i kroppen, Betyder glutamin noget for musklerne?, Hvad betyder glutamin for tarmen?, glutamin og immunsystemet, hvad skal man…
Fiskeolie sundhed

Update: Måske kan fiskeolie redde liv alligevel

Artiklen indeholder: Det nye i fiskeoliesagen Hvad er Vascepa?, Hvad viser forskningen?, Betyder det at fiskeolie virker alligevel?, Referencer  Sagaen om fiskeolie fortsætter. Et nyt stort studie…
Koffein til træning

Hvor meget koffein er der i dit pre-workout?

Artiklen indeholder: Undersøgelsens resultater, Konklusion: Koffein i pre-workout, Referencer og kilder  Det er ubestrideligt at koffein har en præstationsfremmende effekt, men der er ikke nogen…

Har du et spørgsmål eller en kommentar?